吴江华润万象汇景观设计,苏州 / 迈丘设计

提问 发帖 回复

来源:古德设计网 商业景观空间已经不只是,营造单纯的购物氛围,而将成为营造具有参与性、互动性、提升幸福感的城市公园。场地位于江苏苏州吴江区太湖新城CBD核心,临近主干道,链接地铁出入口。该项目为华润在苏州的第一座购物中心,也是其在全国落成的第40座购物中心项目。设计意图打造相互契合的主题性景观空间,集标示性、主题性、展示性、趣味性、联动性于一体商业景观空间。 ▼项目概览,overview

来源:古德设计网


商业景观空间已经不只是,营造单纯的购物氛围,而将成为营造具有参与性、互动性、提升幸福感的城市公园。场地位于江苏苏州吴江区太湖新城CBD核心,临近主干道,链接地铁出入口。该项目为华润在苏州的第一座购物中心,也是其在全国落成的第40座购物中心项目。设计意图打造相互契合的主题性景观空间,集标示性、主题性、展示性、趣味性、联动性于一体商业景观空间。

▼项目概览,overview

12.jpg

Commercial landscape space is not just creating a pure shopping atmosphere,but will become an participatory, interactive, urban park that enhances happiness. The project is located in the core of the CBD of Taihu New City, Wujiang District, Suzhou, Jiangsu Province. It is close to the main road and links to the subway entrance. The project is the first shopping center of China Resources in Suzhou and the 40th shopping center project completed in the country. The design is intended to create a theme landscape space that is compatible with each other, and integrates the iconic, thematic, the display, the fun, and the linkage into the commercial landscape space.

▼项目鸟瞰,aerial view

123.jpg

▼集标示性、主题性、展示性、趣味性、联动性于一体商业景观空间,integrates the iconic, thematic, the display, the fun, and the linkage into the commercial landscape space

124.jpg

项目开始,从商业购物场所出发,预留了大面积的地上多功能的停车场空间。随着对场地周围环境和需求的深入思考,设计则希望赋予场地更多的公共空间属性,让它和人产生关系,以更人性化的设计,让更多的人能够进入其中,成为一个高参与度和体验感的主题城市商业公园。

▼总平面图,master plan

At the beginning of the project, starting from the commercial shopping place, a large area of multi-purpose parking space on the ground was reserved. With in-depth thinking about the environment and needs of the venue, the design hopes to give the venue more public space attributes, let it have a relationship with people, and more humanized design, so that more people can enter it and become a high The theme city business park with a sense of participation and experience.

▼高参与度和体验感的主题城市商业公园,city business park with a sense of participation and experience

▼现代、简洁、流畅的线条,modern, simple and smooth lines

项目从建筑的线条出发,提取“万象交汇”的概念,以海岛为设计灵感,以海水之蓝为基调,采用现代、简洁、流畅的线条,打开空间,营造别开生面的活力、趣味的儿童城市公园。大面积的蓝色,成为这个商间的焦点,让人联想大海、天空,尤如沉浸在无尽静谧的海水中,舒服、放松。儿童主题公园整个面积约1200㎡,以互动装置增强场景的生动性,自带“网红”属性,成为整个场所的记忆点。

▼“万象交汇”的概念,the concept of “Vientiane Intersection”

The project starts from the lines of the building and extracts the concept of “Vientiane Intersection”. It is inspired by the island and is based on the blue of the sea. It uses modern, simple and smooth lines to open up the space and create a vibrant and interesting children’s urban park. The large area of blue has become the focus of this business, reminiscent of the sea and the sky, just like immersed in the endless tranquil sea, comfortable and relaxed. The children’s theme park has an area of about 1200m2. The interactive device enhances the vividness of the scene and comes with the “net red” attribute, which becomes the memory point of the whole place.

▼大面积的蓝色尤如沉浸在无尽静谧的海水中,immersed in the endless tranquil sea

▼有活力、有趣味的儿童城市公园,a vibrant and interesting children’s urban park

场地内,利用高差,营造趣味微地形空间,高高低低,起起伏伏,丰富空间变化。鼓励孩子们在此探索学习,发挥他们无限的想象力。设置互动攀爬草坡、趣味跷跷板、滑梯、互动装置等有益身心的儿童活动设施,让孩子们探索、攀爬等天性完全释放。广场上,环岛跑道,蓝色与灰色的塑胶地垫拼贴组合,营造活力、趣味、创意空间,也鼓励父母和他们一起互动,共同度过一段美好的家庭时光。

▼互动装置动图,interactive devices gif

The site takes advantage of the height difference to create a fun micro-topography space, high and low, ups and downs, and rich spatial changes. Encourage children to explore and explore their imaginations. Set up interactive climbing grass slopes, fun seesaws, slides, interactive devices and other physical activities for children, so that children can explore, climb and other natural release. In the square, the roundabout on the island, the combination of blue and gray plastic floor mats create a dynamic, fun and creative space. Parents are encouraged to interact with them to spend a wonderful family time together.

▼营造趣味高低起伏的微地形空间,a fun micro-topography space, high and low, ups and downs

▼有益身心的儿童活动设施,physical activities for children

主入口广场,面向城市的主要界面,也是重要的人群集散场所,结合精神堡垒、艺术构筑、特色跌水,打造标示性主入口空间,铺装结合“万象交汇”的设计概念,利用线性铺装引导人流,汇聚于商场主入口。铺装线条跟随视野以竖向排列,深浅色平行排列,具有时空连续性的韵律美感。用最人性化的设计,打造一座儿童主题的商业综合体。

▼主入口广场鸟瞰,aerial view of the main entrance plaza

The main entrance plaza, facing the main interface of the city, is also an important crowded place for people. Combining spiritual fortress, artistic construction, and characteristic drop, creating a marked main entrance space, paving the design concept of “Vientiane Intersection”, using linear paving Guide the flow of people and gather at the main entrance of the mall. The paving lines follow the field of view in a vertical arrangement, and the dark and light colors are arranged in parallel, with a rhythmic aesthetic of time and space continuity. Use the most user-friendly design to create a children’s themed multi-funtioinal commercial project.

▼主入口广场,the main entrance plaza

▼线性铺装引导人流,linear paving guide the flow of people

▼城市家具,urban furniture

▼深浅色平行排列,具有时空连续性的韵律美感,the dark and light colors are arranged in parallel, with a rhythmic aesthetic of time and space continuity

▼平面图动图,plan gif

项目名称:苏州吴江华润万象汇
建筑事务所/公司/机构/单位:迈丘设计metrostudio
事务所/公司/机构/单位网站:www.metrostudio.it
联络邮箱:224443344.gif'/>qq.com
公司所在地:深圳市南山区工业五路万海大厦C座12层1201-1202、8层801
项目完成年份:2019
建筑面积:约13.5万㎡
景观面积:39964m2
展示区面积:5808m2
项目地址:江苏省苏州市吴江区开平路 
澳门金沙:同济华润
室内设计:WOODS BAGOT 伍兹贝格
摄影师:林绿 
设计团队:迈丘设计metrostudio 项目四组
委托方:华润置地
灯光顾问:HAD汉都设计
景观设计:迈丘设计metrostudio
施工方:上海景翔园林
景观施工图:上海景观实业
儿童游乐深化及施工:广亩 季高

  • 收藏0

  • 打赏0

申明:内容来自用户上传,著作权归原作者所有,如涉及侵权问题,请点击此处联系,我们将及时处理!

回复

分享至:

  • xgcg
    xgcg 2019年08月21日 08:19:18 2楼

    谢谢分享..........................

    回复 0 举报
  • 漠逝忆
    漠逝忆 2019年08月23日 08:53:16 3楼

    QQ图片20190823085218.png这里认为不合理,小孩子从坡上不小心摔下来,就直接碰到短柱上,如果是软的还好,硬的就不行了

    回复 0 举报
  • nj1210
    nj1210 2019年08月24日 08:24:56 4楼

    谢谢楼主分享资料

    回复 0 举报
  • xubeibei_5
    xubeibei_5 2019年08月24日 09:38:12 5楼

    学习了,谢谢楼主分享!

    回复 0 举报
  • liupoquan
    liupoquan 2019年08月27日 23:55:15 6楼

    楼主辛苦。谢谢分享!

    回复 0 举报
  • 阿猫24
    阿猫24 2019年08月28日 08:28:04 7楼

    学习学习

    回复 0 举报
评论 请使用文明语言进行专业交流,恶意灌水将受到惩罚

请先 登录,再评论!

加载更多资料

澳门金沙